Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΕΥΡΩΠΗ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Φωτογραφία του χρήστη Polisma Publications.

ΕΥΡΩΠΗ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ






Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η πολιτική και εθνική ιδεολογία της ελληνορθόδοξης ηθικής και της χριστιανικής παιδαγωγίας. 
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το διεθνές δίκαιο, οι νόμοι, οι κανόνες, τα εθνικά δίκαια, για πατρίδες από αίμα, καθώς και η σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ελλαδική Εκκλησία, καθώς και την νομοκανονική θέση των λαϊκών στην χριστιανική πράξη και ζωή. 
Στο δεύτερο μέρος ερευνώνται οι ηθικές αξίες στην Τρίτη χιλιετηρίδα και η διαχρονική σημασία τους για το παιδί, τον παιδαγωγό, που θέλει να εμφορείται από χριστιανικό ήθος. Γίνεται αντιπαράθεση πολιτισμού και παιδείας και κάποιων σύγχρονων μορφών διαστροφής των παραδοσιακών αξιών και προτύπων, η έλλειψη μιας εφαρμοσμένης ανθρωπολογίας και το σύγχρονο αδιέξοδο του ανθρώπου.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται το δικαιϊκό καθεστώς του Αγίου Όρους σύμφωνα με το ελλ. Σύνταγμα, μέσα από Βυζαντινά χειρόγραφα και έγγραφα.
Στο τέταρτο μέρος προσεγγίζεται η σύγχρονη πραγματικότητα για τα Βαλκάνια και την Ορθοδοξία στην νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, και παρουσιάζεται η μοναχικό και ασκητική προσωπικότητα του π.Ιουστίνου Πόποβιτς.
Στο πέμπτο μέρος επιχειρείται η παρουσίαση εθίμων (αρχαία, Βυζαντινά, νεώτερα στην ιστορική πορεία) και επιπλέον η πρακτική τους στην ελλ. Δικαιοσύνη. Προβάλλεται η σημασία των ελλήνων νομοθετών της Μεγάλης Ελλάδας και η διαχρονική και παιδευτική τους σημασία στο σήμερα.
Στο έκτο μέρος οι αλύτρωτες πατρίδες παρουσιάζονται μέσα από το ιστορικό οδοιπορικό. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η σημασία της για την Ανάσταση του Γένους και ο αγώνας για τα ιδανικά με πρωτεύοντα την πίστη, την πατρίδα, την οικογένεια.
Έτσι ώστε για να διαπιστωθεί και προβληθεί η πολιτιστική συμβολή της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια γίνεται ενδελεχής παρουσίαση προσεγγίζοντας την ιστορική πραγματικότητα, μέσω των επί μέρους αναπτύξεων που γίνονται στο πονημάτιο αυτό.
Αλ. Παναγόπουλος (2009), «Ευρώπη, Βαλκάνια, Ορθοδοξία» (ιστορικοκοινωνικοπολιτικές όψεις), Αθήνα (επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχου), σσ. 117.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου