Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ


Φωτογραφία του χρήστη Polisma Publications.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΑ







Αλ. Παναγόπουλος (1998), «Εσχατολογικά : Η αλήθεια των προφητειών», εκδόσεις : Διψώ, Πάτρα (προλογικά γέροντος Αρσενίου της Ναυπάκτου), σσ. 128.
Επιχειρείται και ερευνάται η σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση για την αλήθεια των προφητειών στο πλήρωμα του μεσασμού του 8ου αιώνα όπου γίνεται μια πολύπλευρη ερευνητική κριτική ανάπτυξη του εσχατολογικού περιεχομένου της ελληνορθόδοξης παιδείας μας σε κριτική αντιδιαστολή με τον σύγχρονο και εσχατολογικό χαρακτήρα στην εποχή μας. Γίνεται μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή γενικά της περί αντιχρίστου ιδέας στην Ορθόδοξη παιδεία. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η περί της αντίληψης εμφάνιση του Μεσσία στην περίοδο της Νέας Εποχής, στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ανάπτυξη των αγιογραφικών και προφητικών απόψεων περί του τελευταίου Μεγάλου διωγμού, στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται απόψεις περί της συμφωνίας Σένγκεν και της σύγχρονης σταυροφορίας των Φράγκων, στο τέταρτο κεφάλαιο συνάπτεται η κατάθεση της ορθόδοξης άποψης στην σύγχρονη πραγματικότητα της παγκόσμιας συνωμοσίας, στο πέμπτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η αλήθεια για τον Ναό του Σολομώντα και την κιβωτό της Διαθήκης, στο έκτο κεφάλαιο γίνεται αντιπαράθεση της προσφοράς της παιδαγωγούσης εν Χριστώ εσχατολογικής Αλήθειας στην κοινωνία της αγάπης που ζωοποιεί εσχατολογικά την ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώπου και την νοηματοδοτεί, ενώ η σύγχυση και παρανόηση της κατανόησης των Γραφών από τους Εβραίους αποτέλεσε την όδευση στην θυσία και στο πάθος του Σωτήρα, στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται ανάπτυξη για το εάν υπάρχουν άδυτα και τι είναι αυτά στην θρησκεία των Τεκτόνων, στο όγδοο κεφάλαιο παρατίθενται οι προγητείες του αγ. Νείλου του αθωνίτη.
Ο ορθόδοξος πιστός και παιδαγωγούμενος άνθρωπος εφοδιάζεται με αισιοδοξία, με γνώση, με ενθάρρυνση στην σύγχρονη εσχατολογική πραγματικότητα, ώστε στη μελλοντική αναπτυξιακή του πορεία μέσα στον κόσμο και στη ζωή να ανταποκριθεί με σύνεση και σοφία σύφωνα με το πνεύμα της Γραφής. Σ’ αυτή τη διάσταση της ανάλυσης της Ορθόδοξης πνευματικότητας της αλήθειας των προφητειών διαφαίνεται και η δημιουργική συνάντησή της με την εσχατολογική πραγματικότητα της Νέας Εποχής που βρίσκεται στην έντονη αναζήτηση των οντολογικών και υπαρξιακών στοιχείων της χριστιανικής παιδείας του ανθρώπου.
Η Βυζαντινή προφητολογία συναποτελεί σημαντική πηγή στην ερμηνευτική προσέγγιση τέτοιων ερωτημάτων.


Μέσα στην παγκόσμια σύγχυση, με τα τόσα παράξενα για τον κόσμο και αποκαλυπτικά γι' αυτούς που ερευνούν τις γραφές, το βιβλίο αυτό δίνει σοβαρές απαντήσεις· κατανοητές για κάθε ηλικία και απευθύνεται σ' αυτούς που ανησυχούν με τα διακαώς αυξανόμενα και εξελισσόμενα ραγδαία "Σημεία των Καιρών". Τα σημεία του τέλους της ιστορίας του ανθρώπινου γένους και του κόσμου όλου. Τα σημεία του 8ου αιώνος είναι αυτά τα οποία επαληθεύουν και εκπληρώνουν την συνολική αλήθεια των προφητειών.

Εσχατολογικά

Η αλήθεια των προφητειών

Αλέξιος Παναγόπουλος

Παναγόπουλος Αλέξιος Π., 1997
128 σελ.
[Κυκλοφορεί]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου