Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Φωτογραφία του χρήστη Polisma Publications.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

https://www.facebook.com/Polisma-Publications-567651376660038/

https://ftb.academia.edu/AlexiosPanagopoulos

http://www.biblionet.gr/author/51557/Αλέξιος_Παναγόπουλος

http://www.pemptousia.gr/author/ddr-alexios-panagopoulos/

http://www.stamoulis.gr/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ_au-746609.aspx

http://www.stamoulis.gr/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ_au-743615.aspx

http://www.koraisbooks.gr/index.php?page=shop.product_details&category_id=4113&flypage=flypage.tpl&product_id=247259&option=com_virtuemart&Itemid=54

Στα πλαίσια μιάς εργασίας ιστορίας πολιτικών ιδεών η έννοια που πρέπει να κυριαρχεί είναι η a priori έννοια της ελευθερίας. Η έννοια της ελευθερίας στην εμπειρική της εφαρμογή από την αστική θεωρία και πράξη νοείται ως ατομική και ως πολιτική ελευθερία των συνταγματικών και πολιτικών θεσμών. Στο πρώτο κεφάλαιο προσεγγίζονται θεωρητικά και ιστορικά τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ιδεολογίας στην αρχαιότητα, ο θεσμός της αντιπροσώπευσης και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς και τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες. Πιο συγκεκριμένα η εξέταση του ζητήματος των ατομικών ελευθεριών ολοκληρώνεται με την μελέτη του τρόπου αντιμετώπισής τους από το κράτος και ειδικά από το καθεστώς της προστασίας, η μελέτη των θεμάτων αυτων, όπως του παρόντος, είναι απαραίτητη όχι μόνο για την κατανόηση της σύγχρονης συνταγματικής και πολιτικής ιστορίας των θεσμών αλλά και την προσέγγιση σύγχρονων πολιτικών ιδεών.
Παρουσιάζεται η πόλη κράτος και το μοντέλο αυτό στην αυτοκρατορία, οι κοινωνικές σχέσεις στην αρχαιότητα και στο σήμερα. Κατόπιν οι θεσμοί πολιτικοί και συνταγματικοί στην ιστορική τους πορεία, οι πηγές της πολιτικής ιστορίας, και οι θεσμοί στο διεθνές προσκήνιο, οι αρχές της διακυβέρνησης του φιλελευθερου κράτους, οι μορφές διακυβέρνησης, το κοινοβουλευτικό σύστημα, το προεδρικό σύστημα, η διάκριση κράτους και κοινωνίας πολιτών, η διορθωτική παρέμβαση των εκλογών, η εκλογή ως τρόπος διακυβέρνησης, η διάκριση των εξουσιών, ο Μοντεσκιέ, η λειτουργική εξειδίκευση, η οργανική ανεξαρτησία, η ισορροπία των εξουσιών, η ηγεμονία της αριστοκρατίας, η καταγωγή των θεσμών, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης ως πρόδρομος της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, η νόθευση του ιστορικού νοήματος. Συστήματα πολυκομματισμού, παράγοντες, κοινωνικοί, ιδεολογικοί, θρησκευτικοί, ιστορικοί, εθνικοί. Οι τρείς νόμοι του Μ. Ντιβερζέ. Η ουδετερότητα. Η κρίση των θεσμών και οι μορφές της. Το κοινοβουλευτικό σύστημα και ο βασιλικός θεσμός, η ιστορική ταυτότητα των κομμάτων, η εξέλιξη των νεοελληνικών πολιτικών και συνταγματικών θεσμών. Πίνακες.
Επιχειρείται η προβολή της ιστορίας των θεσμών και το πώς έδρασαν στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Η ιστορία των θεσμών είναι στοιχείο του ίδιου του θεσμού, γιατί το νόημά του είναι ιστορικό και ηθικά παιδαγωγικό στην ρύθμιση των σχέσεων κράτους και πολίτη και μεταξύ των πολιτών. Απαντούμε στο τι είναι κράτος ως προϊόν της ιστορίας και στην οποία αναφέρεται η σύγχρονη πολιτειολογία, λαμβάνοντας υπόψιν κοινωνικούς, ιστορικούς, θρησκευτικούς και εθνικούς παράγοντες.
Γίνεται αναφορά και στην Αρχαία και Βυζαντινή περίοδο και στην Σύγχρονη Ιστορία.
Αλ. Παναγόπουλος (1995), «Ιστορία σύγχρονων πολιτικών και συνταγματικών θεσμών : Ελλάδας-Ευρώπης», Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα, σσ. 221.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου