Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΛΑΤΩΝ ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ +1941 ΘΑΝΑΤΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΟΥΣΤΑΣΙ..

Ο Νεομάρτυρας Πλάτων Επίσκοπος Μπανιαλούκα (+1941)Φωτογραφία του χρήστη Polisma Publications.

ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΛΑΤΩΝ ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ +1941, ΘΑΝΑΤΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΟΥΣΤΑΣΙ..

Αλ. Παναγόπουλος (1996), «Ο νεομάρτυρας Πλάτων επίσκοπος Μπανιαλούκα», εκδόσεις Νεκτ. Παναγόπουλος, Αθήνα (χαιρετισμός πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλου), σσ. 216.
Ο Πλάτων ως μικρό παιδί, οι σπουδές του στην Ρωσία, η διακονία του στο μοναστήρι Ραϊνοβιτς, η δεκαετής μάχη του Πλάτωνα υπέρ της μονής Ντέτσανι, στη νότια Σερβία.
Ειδική μνεία γίνεται για το διδακτικό του έργο στο Αλεξίνατς και στη Γιαγκόντινα ως υποδειγματικός παιδαγωγός και διδάσκαλος, η προσφορά του στην παιδεία, στην κατήχηση στην διακονία του θείου λόγου στην πρωτεύουσα Βελιγράδι, η συμμετοχή του στους πολέμους ως στρατιωτικός ιερέας, η διακονία του λαού υπο την κατοχή στρατευμάτων.
Ο Πλάτων και ο μητροπολίτης του κατά τη διάρκεια της κατοχής μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ανάθεση υποχρεώσεων αρχιερατικού επιτρόπου στον Πλάτωνα. Ο εξαναγκασμός σε συνταξιοδότηση του Πλάτωνα. Υπεύθυνος τυπογραφείου, διευθυντής σύνταξης και περιοδικών. Στην μονή Ρακόβιτσα ο Πλάτων διαμένει, διακονεί ποικιλότροπα και ποικίλα. Η εκκλησιαστική εξουσία καταχράται και παραπικραίνεται ο αρχιμ. Πλάτων. Πηγαίνει στο Σρέμ Κάρλοβιτς και κατόπιν η προετοιμασία του για επίσκοπος. Ο Πλάτων ως επίσκοπος και τύπος Χριστού που την ψυχή του δίνει υπέρ του ποιμνίου. Ο Πλάτων ως νεομάρτυρας με φρικτά βασανιστήρια από μουσουλμάνους και ρωμαιοκαθολικούς. Το σημαντικό συγγραφικό του έργο. Η αγιοποίησή του έγινε δίκαια από την Ιεραρχία του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Σερβίας.
Η προσφορά ενός ανθρώπου που ήταν και διδάσκαλος και θαυμαστής του μεγαλείου του Βυζαντίου και της ιστορίας του, καθώς και των Πατέρων της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου