Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΠΑΤΜΟΣ

Φωτογραφία του χρήστη Polisma Publications.

ΠΑΤΜΟΣ
https://www.facebook.com/Polisma-Publications-567651376660038/

https://ftb.academia.edu/AlexiosPanagopoulos

http://www.biblionet.gr/author/51557/Αλέξιος_Παναγόπουλος

http://www.pemptousia.gr/author/ddr-alexios-panagopoulos/

http://www.stamoulis.gr/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ_au-746609.aspx

http://www.stamoulis.gr/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ_au-743615.aspx


Αλ. Παναγόπουλος (2001), «Πάτμος : Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στο ιερό νησί της Αποκάλυψης του Ιωάννη», εκδ. Νεκτ. Παναγόπουλος, Αθήνα (χαιρετισμός Εξάρχου Πάτμου δρ. Αντύπα), σσ. 88.
Με αφορμή ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στο ιερό νησί της Πάτμου παρουσιάζεται το σημαντικό γεγονός της συγγραφής του βιβλίου της Αποκάλυψης του Ιωάννη σ’ αυτό το νησί και η σημασία του για την Ορθοδοξία.
Στα εισαγωγικά επιχειρείται μια ερευνητική προσέγγιση της ιστορικής πραγματικότητας του νησιού και η διαχρονική του σημασία για την Ορθόδοξη πνευματικότητα, αφού στο νσί αυτό ιδρύεται και η Πατμιάδα Σχολή, οι Φιλικοί διαμένουν εκεί κατά καιρόν. Με την Αποκάλυψη ασχολήθηκαν και οι δύο νομπελίστες λογοτέχνες αλλά την ερμήνευσαν με τον δικό τους τρόπο. Πάντως το βιβλίο αυτό και τόπος αυτος έχουν κάτι το εσχατολογικό και αποκαλυπτικό και σίγουρα δεν είναι τυχαίο απ’ ότι αναδεικνύεται.
Προσεγγίζεται στο πρώτο κεφάλαιο η σημασιολογία του νησιού αυτου και γίνεται ιστορική αναφορά σε βιωματικά γεγονότα, στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται λόγος μέσω της Πάτμου για όλα τα τρέχοντα τότε γεγονότα καθώς και για τον μακαριστό σχολάρχη π. Παύλο της Πατμιάδας. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα κειμήλια της μονής μέσα από το οπτικό μάτι του επισκέπτη περιηγητή. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφορά σε τρέχοντα γεγονότα της Πάτμου και το ιεραποστολικό ταξίδι στην Κάλυμνο και έπειτα επιστροφή. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγραφή ιστορικών στοιχείων της μονής της Πάτμου. Τις ημέρες εκείνες και το συνέδριο «περί αλήθειας» της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Στο έκτο κεφάλαιο γενικότερα περί της Πάτμου ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και από το 1981 η ελληνική Βουλή το ονόμασε ιερό νησί. Στο τέλος ένα χρήσιμο παράρτημα με ιστορικές και τουριστικές πληροφορίες.
Προβάλλεται με ένα πρωτότυπο ερευνητικό τρόπο η μοναδικότητα του ιερού αυτού νησιού της Πάτμου. Το προσωπικό βίωμα γίνεται η αφορμή για ένα ιερό οδοιπορικό όπου συντελείται η σχέση αναφοράς του ενός προς τον άλλο και προβάλλεται το πολιτισμικό μεγαλείο της Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς μας.
Η σημασία του νησιου και στην Βυζαντινή περίοδο γίνεται εμφανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου