Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Φωτογραφία του χρήστη Polisma Publications.

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

https://www.facebook.com/Polisma-Publications-567651376660038/

https://ftb.academia.edu/AlexiosPanagopoulos

http://www.biblionet.gr/author/51557/Αλέξιος_Παναγόπουλος

http://www.pemptousia.gr/author/ddr-alexios-panagopoulos/

http://www.stamoulis.gr/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ_au-743615.aspx

http://www.stamoulis.gr/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ_au-746609.aspx



Αλ. Παναγόπουλος (2000), «Ο άγιος των θαλασσών Νικόλαος : Σπάτα Αχαϊας», εκδ. Νεκτ. Παναγόπουλος, Αθήνα (χαιρετισμός νομάρχη Αχαϊας), σσ. 144.
Επιχειρείται στο σημαντικό αυτό πόνημα η διεξοδική προσέγγιση του ιστορικού οντολογικού και παιδαγωγικού περιεχομένου της προσωπικότητας του αγίου Νικολάου ως παιδαγωγού και υποδειγματικού θαυματουργικού διδασκάλου.
Στο πρώτο μέρος γίνεται η ανάπτυξη του διδακτικού βίου και της πολιτείας του λαοφιλούς αγίου Νικολάου ως προστάτου των ναυτικών.
Στο δεύτερο μέρος διερευνάται η ιστορία της ιεράς μονής Σπάτων Αχαϊας, όπου γίνεται μνημόνευση όλων σχετικών ιστορικών στοιχείων και άλλων.
Στο τρίτο μέρος καταγράφονται τα διδακτικά θαύματα του αγίου Νικολάου των Σπάτων για την ζωή των ορθοδόξων πιστών.
Στο τέταρτο μέρος καταγράφεται η λαογραφία η σχετική στον Άγιο, όπου και προβάλλεται η συμβολή της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης στον παραλαμβάνοντα παιδαγωγούμενο μέσω της χριστιανικής λαογραφίας.
Στο πέμπτο μέρος αφιερώνονται ποιηματικοί στίχοι στον Άγιο.
Το πόνημα αυτό παρουσιάζει μοναδικά την προσωπικότητα του λαοφιλούς αγίου μας του αγ. Νικολάου, που η λαογραφία και η εκκλησιαστική ιστορία έχει καταγράψει με τον ισχυρότερο τρόπο, γι’ αυτό η παρουσίασή του γίνεται διδακτικά και παιδαγωγικά συντελώντας στην ηθική μας αυτογνωσία και διαφύλαξη του ορθόδοξου ήθους μας, μέσα και από ιστορικά λαογραφικά στοιχεία της χριστιανικής γραμματείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου