Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ

Φωτογραφία του χρήστη Polisma Publications.

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ








Με τον τίτλο του βιβλίου αυτού: "Ορθόδοξη παιδαγωγία", κυκλοφορεί στα ελληνικά το μικρό αυτό εγχειρίδιο, το οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και αλφαβητάρι της πίστεως. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος και ο επίσκοπος Budimski Δανιήλ, έδωσαν στο βιβλίο αυτό, τον πρωτότυπο τίτλο "Nema Lepse vere od hriscanske" = "Δεν υπάρχει ωραιότερη πίστη εκτός της χριστιανικής". Ο τίτλος αυτός της σερβικής έκδοσης είναι τα τελευταία λόγια που έψαλλε ο ιεροδιάκονος Αββακούμ, όταν μαρτυρικά υπέμεινε τα βασανιστήρια των Τούρκων κατακτητών το 1814, στο Βελιγράδι. Ανάλογο παράδειγμα έχει να επιδείξει και το ελληνικό γένος με τον ιεροδιάκονο Αθανάσιο της Αλαμάνας, κοινός ο τρόπος θανατώσεως και των δύο "δια σουβλίου".
[...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Ορθόδοξη παιδαγωγία

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, Επίσκοπος Βουδαπέστης Δανιήλ
μετάφραση: Αλέξιος Παναγόπουλος
επιμέλεια: Αλέξιος Παναγόπουλος

Παναγόπουλος Αλέξιος Π., 1995
128 σελ.
[Κυκλοφορεί]

Τίτλος: «Ορθόδοξη Παιδαγωγία», συγγραφείς : καθηγ. δρ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς & καθηγ. δρ. Δανιήλ Κρστιτς, από τη σερβική σε μετάφραση-σχόλια-εισαγωγικά : Αλ. Παναγόπουλος, έκδοση : Διψώ, Πάτρα, 1995, σσ. 128.
Επιχειρείται η παρουσίαση μιάς πρωτότυπης εργασίας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό του βιβλίου των συγγραφέων του βιβλίου τον μητροπολίτη Μαυροβουνίου καθηγητή κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και τον επίσκοπο Βούδης καθηγητή κ. Δανιήλ, που συνέγραψαν το βιβλίο αυτό: “nema lepse vere od hriscanske” (=δεν υπάρχει καλύτερη πίστη από τη χριστιανική), όπου μέσα από τις ερωτήσεις απαντήσεις, ως ένα είδος μικρής κατήχησης και παιδαγωγίας, γίνεται αναφορά σε όλο το διδακτικό περιεχόμενο της πίστης.
Τα εισαγωγικά σελ. 9-19, γράφει στην παρούσα ελληνική έκδοση ο υπογραφόμενος ως μεταφραστής και επιμελητής της έκδοσης. Το πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζει το μυστήριο της πίστης, στο δεύτερο η αποκάλυψη στην Π.Δ, στο τρίτο στην Κ.Δ., και στο τέταρτο γίνεται παρουσίαση της εκκλησιαστικής ιστορίας, ενώ στο έκτο παρουσιάζεται η λατρευτική ζωή της εκκλησίας και η έσχατη ημέρα. Η πρωτοτυπία του βιβλίου αυτου είναι στο ότι με την μέθοδο των ερωταποκρίσεων οι συγγραφείς διδάσκουν την χριστιανική πίστη και διδασκαλία με ένα πρωτότυπο τρόπο, ξεκούραστο, άνετο και δελεαστικό. Το βιβλίο αυτό έκανε πάμπολλες επανεκδόσεις στην Σερβία, μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και στην αλβανική. Μέσα από την Πατερική Γραμματολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου