Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ π.ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

Φωτογραφία του χρήστη Polisma Publications.

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ π.ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

https://www.facebook.com/Polisma-Publications-567651376660038/

https://ftb.academia.edu/AlexiosPanagopoulos

http://www.biblionet.gr/author/51557/Αλέξιος_Παναγόπουλος

http://www.pemptousia.gr/author/ddr-alexios-panagopoulos/

http://www.stamoulis.gr/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ_au-743615.aspx

http://www.stamoulis.gr/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΕΞΙΟΣ_au-746609.aspx

...] Η σπάνια αυτή προσωπικότητα του 20ού αιώνα μας επέδρασε ευεργετικά τόσο στην τοπική εκκλησία που γεννήθηκε και ανετράφη αλλά και σ' όλη την απανταχού Ορθοδοξία. Η πολυγλωσσία του, η πολυσυγγραφική του δραστηριότητα, το ομολογιακό και κηρυκτικό του έργο βοήθησε ώστε το μήνυμά του δε γνώρισε σύνορα. Ο π. Ιουστίνος έγινε "άνθρωπος απεσταλμένος", "φως του κόσμου" στην σκοτοδίνη των εσχάτων καιρών του αιώνα μας.

Η χαρισματική φύση του η ευλογημένη από την αγαθότητα του Θεανθρώπου παντού γινόταν αισθητή ώστε ο άνθρωπος του Θεού να βαδίζει ως επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος. Γι' αυτό οι δοκιμασίες και οι πικρίες που δοκίμασε από ανθρώπους όχι μόνο αθεϊστές ή αδιάφορους της πίστης, μα και από εκκλησιαστικά πρόσωπα που φθόνησαν τον δίκαιο, όμως όλα αυτά αποδείκνυαν την ισχύ και ανθεκτικότητα του δούλου του Θεού.
[...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

π. Ιουστίνου Πόποβιτς, βίος και πολιτεία

Αλέξιος Παναγόπουλος

Παναγόπουλος Αλέξιος Π., 1995
134 σελ.
[Κυκλοφορεί]

Αλ. Παναγόπουλος (1995), «Ιουστίνος Πόποβιτς (βίος & πολιτεία)», εκδόσεις Διψώ, Πάτρα (χαιρετισμός αρχιγραμματέα Οικουμενικού Πατριαρχείου), σσ. 134.
Εδώ γίνεται για πρώτη φορά σε αυτοτελές βιβλίο η παρουσίαση στα ελληνικά της ακαδημαϊκής προσωπικότητας του π. Ιουστίνου Πόποβιτς. Ο βίος και η πολιτεία του συνοδεύεται από ένα πλήρες φωτογραφικό παράρτημα σελ. 99-133, της όλης βιωτής του από τα παιδικά του χρόνια, τα φοιτητικά του, ως μοναχός ως κληρικός ως αρχιμανδρίτης και ακαδημαϊκός διδάσκαλος. Διερευνώνται οι σπουδές του στην Ελλάδα, οι μελέτες του, τα έργα του και η προσφορά του, ως ζωντανού παραδείγματος της χριστιανικής βιωτής. Προβάλλεται η ορθόδοξη πνευματικότητα συνδυασμένη με την ορθόδοξη άσκηση και τον μοναχισμό, αλλά και την ακαδημαϊκή καριέρα πού κράτησε λίγο, αφού εξορίσθηκε από το αθεϊστικό καθεστώς. Η ζωή ενός συγγραφέα και μελετητή των Πατέρων της Εκκλησίας με μεγάλο συγγραφικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου